AsiantuntijoilleAineistot
 
Margariinit ja kasviöljyt
Erinomainen margariini
Välttämättömät rasvahapot
Osaatko pehmentää
Vitamiinit
Kolesteroli
Öljykasvit
Lapsi ja rasvat

title

Kolesteroli

Tärkeimmät kolesterolin saantilähteet ovat liharuoat, kananmunaruoat ja maitovalmisteet.

Veren kolesteroliarvoihin vaikuttaa enemmän ruokavalion rasvan laatu kuin kolesterolipitoisuus. Suosi siis pehmeitä rasvoja: margariineja ja kasviöljyjä sekä kana- ja kalaruokia.

Alenna kolesterolia

Kolesterolin aleneminen 10 % vähentää miehillä sepelvaltimo- sairastavuutta seuraavasti:

40 vuotiailla

- 55 %

50 vuotiailla

- 40 %

60 vuotiailla tai yli

- 20 %

Tiesitkö, että...

On tärkeätä kiinnittää huomiota myös lasten ja nuorten ruokavalion rasvan laatuun. Lapsuudenaikaiset ruokatottumukset vaikuttavat valtimoiden rasvoittumiseen ja verenpaineeseen.

Veren kolesterolitaso on yli suositustason (5 mmol/l) 8% pojista ja tytöistä peräti 10%:lla!

Tiesitkö, että...

Myönteinen kehitys suomalaisten sydän- ja verisuoniterveydessä on pysähtynyt. Suomen sepelvaltimotautikuolleisuus on 2-2,5 -kertainen Etelä-Eurooppaan ja 1,5 -kertainen Keski-Eurooppaan verrattuna.

Sydän- ja verisuoniterveys parani vuosien 1972 - 1997 aikana. Viimeisten viiden vuoden tutkimusjakson (1997-2002) aikana myönteinen kehitys on kuitenkin pysähtynyt. 1960-luvun lopusta työikäisen väestön sydän- ja verisuonitautikuolleisuus on vähentynyt 60 %, mutta sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen suomalaisten yleisin kuolinsyy ja tärkeä työkyvyttömyyden aiheuttaja.