AsiantuntijoilleAineistot
 
Margariinit ja kasviöljyt
Erinomainen margariini
Välttämättömät rasvahapot
Osaatko pehmentää
Vitamiinit
Kolesteroli
Öljykasvit
Lapsi ja rasvat

title

Öljykasveja

Öljykasvien siemenistä erotettavat kasviöljyt ovat merkittävin ja halvin ravintorasva maapallolla. Maailmanlaajuisesti tärkeimmät öljykasvit ovat:

  • soija
  • öljypalmu
  • rypsi
  • auringonkukka
  • puuvilla
  • maapähkinä
  • kookospalmu

Rypsi ja rapsi

  • rypsiöljy takaa välttämättömien rasvahappojen, linoli- ja alfalinoleenihapon, saannin sekä rasvahappojen ihanteellisen n-3/n-6-suhteen
  • tärkein margariinin raaka-aine ja eniten käytetty ruokaöljy sekä koti- että suurtalouksissa
  • noin 75 % käytetyistä ruokaöljystä on rypsiöljyä
  • siemenissä öljyä on 30-40 %
  • rypsi- ja rapsiöljyllä on sama rasvahappokoostumus; Suomessa puhutaan yleisesti vain rypsiöljystä

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

100

Tyydyttyneet

5,6

Kertatyydyttymättömät

56,8

Monityydyttymättömät

31,9

  linolihappo

21,8

  alfalinoleenihappo

9,8

E-vitamiini 23,8 mg/100g

Rypsin ja rapsin eroja

  • Rypsi ja rapsi ovat ainoat laajasti viljeltävät öljykasvit Suomessa. Niiden viljelyala vuonna 2004 on 82 000 ha.
  • Öljyn erottamisen jälkeen siemenistä jäljelle jäävä rypsirouhe käytetään rehuseosten proteiiniraaka-aineena.

Rypsi

Rapsi

Suku

Nauris

lanttu

Kukinnot

Kukat peittävät nuput

nuput kukkien yläpuolella

Viljelyala

Keski-Suomen korkeudelle

Etelä-Suomi (pidempi kasvuaika)

Auringonkukka

  • Siementen öljypitoisuus 40-50 %
  • tärkeimmät tuotantoalueet Etelä-Eurooppa ja USA
  • viljelyala Suomessa noin 200 ha, viljely etupäässä koriste- ja leikkokukkatarkoituksiin tai linnunsiemeniksi

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

99,9

Tyydyttyneet

12,0

Kertatyydyttymättömät

21,4

Monityydyttymättömät

63,2

  linolihappo

62,3

  alfalinoleenihappo

0,5

E-vitamiini 63,4 mg/100 g

Maissiöljy

  • neutraali maku
  • sopii salaatinkastikkeisiin
  • runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, erityisesti linolihappoa

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

100

Tyydyttyneet

12,7

Kertatyydyttymättömät

24,2

Monityydyttymättömät

58,7

  linolihappo

58,0

  alfalinoleenihappo

0,7

E-vitamiini 21,1 mg/100 g

Soijaöljy

  • papujen öljypitoisuus 15-20 %
  • soijaöljy on maailman eniten käytetty kasviöljy
  • suurimmat tuottajamaat: Brasilia, Argentiina ja USA

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

99,9

Tyydyttyneet

15,7

Kertatyydyttymättömät

21,2

Monityydyttymättömät

60,6

  linolihappo

52,7

  alfalinoleenihappo

7,5

E-vitamiini 17,3 mg/100 g

Oliivi

  • luumumarja, jossa hedelmälihan ja veden lisäksi on noin 20 % öljyä
  • öljy puristetaan sekä kasvin pehmeistä hedelmistä että siemenistä
  • noin 80 % maailman oliiviviljelmistä sijaitsee Välimeren ympäristössä

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

99,9

Tyydyttyneet

14,0

Kertatyydyttymättömät

69,7

Monityydyttymättömät

11,2

  linolihappo

10,5

  alfalinoleenihappo

0,7

E-vitamiini 12 mg/100 g

Camelina-öljy

  • puristettu camelina sativan siemenistä
  • siemenen öljypitoisuus 40-45 %
  • viljelyala Suomessa noin 2000 ha

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

99,9

Tyydyttyneet

10

Kertatyydyttymättömät

32

Monityydyttymättömät

58

  linolihappo

15

  alfalinoleenihappo

39

E-vitamiini 7,6 mg/100 g