AsiantuntijoilleAineistot
 
 
title

Pehmeät rasvat

Kovat rasvat

Pääasiallinen rasvahappo

tyydyttymätön

tyydyttynyt

Olomuoto jääkaapissa

pehmeä

kova

Ravintoarvo

välttämättömät rasvahapot, A-, D-, E- ja K-vitamiinit

A- ja D-vitamiinit

Vaikutus veren kolesteroliin, verenpaineeseen

alentaa

nostaa

Vaikutus sokeriaineen-
vaihduntaan

parantaa

heikentää

Saantilähteet

margariinit, kasvisrasvalevitteet, juoksevat kasviöljyvalmisteet, kasviöljyt, kala, mantelit, pähkinät

rasvaiset maito- ja lihavalmisteet, leivonnaiset, voi

Ruoassa on pehmeää ja kovaa rasvaa.
Pehmeät rasvat sisältävät runsaasti:

*välttämättömiä rasvahappoja
*rasvaliukoisia vitamiineja

Omega-6 ja omega-3

Ruoan monityydyttymättömät rasvat jaetaan kemiallisen rakenteen perusteella omega-6 ja omega-3 rasvoihin. Omega-6 rasvoja saadaan kasviöljyistä ja omega-3 rasvoja kasviöljyistä sekä kalan rasvasta. Ne vaikuttavat eri lailla mm. veren rasva-arvoihin.