AsiantuntijoilleAineistot
 
 
title

Ravinnon rasvat koostuvat enimmäkseen triglyserideistä

Triglyserideissä on

  • rasvahappoja 95 %
  • glyseroli 5 %

Rasvahapot ovat rakentuneet hiiliatomeista ja niihin sitoutuneista vety- ja happiatomeista.

Hiiliatomit ovat sitoutuneet toisiinsa

  • yksinkertaisin sidoksin
  • ns. kaksoissidoksin

Rasvahapoissa voi olla 4-24 hiiliatomia; yleisimmät rasvahapot sisältävät 12-18 hiiliatomia.

Rasvahapot

Rasvahapot jaetaan kaksoissidosten määrän mukaan seuraavasti

Rasvahappo

Kaksoissidokset

Olomuoto

Tyydyttyneet

-

kova

Kertatyydyttymätön

1

pehmeä

Monityydyttymätön

2 tai useampi

pehmeä

Monityydyttymättömät rasvahapot

Välttämättömät rasvahapot, linolihappo ja alfalinoleenihappo ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Linolihappo (18:2n-6)

Alfalinoleenihappo (18:3n-3)
(C=hiili H=vety O=happi)

 

Kertatyydyttymättömät rasvahapot

Yleisin kertatyydyttymätön rasvahappo:

Öljyhappo (18:1n-9)
(C=hiili H=vety O=happi)

Parhaat lähteet

  • rypsiöljy
  • oliiviöljy

Tyydyttyneet rasvahapot

Tyydyttyneen rasvahapon hiiliketjussa ei ole kaksoissidoksia. Esimerkki tyydyttyneestä rasvahaposta:

Steariinihappo (18:0)
(C=hiili H=vety O=happi)

Runsaasti tyydyttynyttä rasvaa saadaan rasvaisista

  • maito- ja lihavalmisteista
  • leivonnaisista