AsiantuntijoilleAineistot
 
 
title

Välttämättömien rasvahappojen saannin turvaamiseksi ruokavaliossa tulisi olla kohtuullinen määrä margariinia ja kasviöljyjä.

  • linolihappo (LA,18:2n-6 eli omega-6)
  • alfalinoleenihappo (ALA, 18:3n-3 eli omega-3)
  • on saatava ruoasta
  • pehmeä rasva takaa saannin

Tehtävät

Välttämättömät rasvahapot

  • toimivat solukalvojen rakenneosina
  • osallistuvat hermoston kehitykseen ja toimintaan
  • osallistuvat näön tarkkuuden ylläpitämiseen
  • toimivat hormoninkaltaisten aineiden esiasteena - ne säätelevät monia elintoimintoja ja niitä tarvitaan vastustuskyvyn ylläpitämiseen
  • alentavat veren kolesterolipitoisuutta ja verenpainetta

Eikosanoidien tehtäviä

  • prostaglandiinit: kudosten ja verenkiertoelimistön toiminnan säätely
  • tromboksaanit: verenkiertoelimistön toiminnan säätely
  • leukotrieenit: vastustuskyky ja tulehdusreaktiot

Margariinit ja kasvirasvalevitteet ovat välttämättömien rasvahappojen, linoli- ja alfalinoleenihappojen, merkittävin lähde. Vähemmän rasvaa sisältävissä margariineissa ja kasvirasvalevitteissä on vähemmän välttämättömiä rasvahappoja.

Margariineista välttämättömät rasvahapot

Margariinien valmistuksessa käytetään enimmäkseen rypsiöljyä, jossa on ihanteellisessa suhteessa välttämättömiä rasvahappoja, linolihappoa ja alfalinoleenihappoa.

Esimerkkejä ruokamääristä, joista saa molemmat päivittäin tarvittavat välttämättömät rasvahapot.

  • margariini (70 %) 11 tl
  • rypsiöljystä valmistettu salaatinkastike 5 rkl
  • maapähkinät 12,5 kg
  • hasselpähkinät 5,6 kg
  • tonnikalasäilyke öljyssä 850 g
  • savustettu makrilli 2,1 kg

Turvaa välttämättömien rasvahappojen saanti


Tarve E %

Marganiini
70 % tl

Arvioitu energiantarve
MJ (kcal) / pv

6-11 kk

>5

5

3,1 (740)

1-3 kk

4,5

7

4,4 (1060)

tytöt 4-10 v

3

7

6,9 (1650)

pojat 4-10 v

3

8

7,6 (1830)

tytöt 11-18 v

3

10

9,3 (2220)

pojat 11-18 v

3

12

11 (2630)

naiset

3

9

8,8 (2110)

miehet

3

12

11,1 (2650)

raskaana oleva

5

18

10,3 (2470)

imetys

5

19

10,8 (2590)

Jos käyttää päivittäin öljypohjaista salaatinkastiketta, voi margariinin määrää vähentää noin 2 tl.
1 tl = 5g
1 rkl = 15g