AsiantuntijoilleAineistot
 
 
title

Levitettävät ravintorasvat

  • elintarvikelainsäädäntö määrittelee ravintorasvojen koostumuksen
  • tuotteiden maitorasvan määrän mukaan ravintorasvat ryhmitellään seuraavasti:

Maitorasvan määrä rasvasta

Margariinit

alle 3 %

Seokset

10-80 %

Maitorasva

100 %

(neuvoston asetus (EY) n:o 2992/94 levitettäviä ravintorasvoja koskevista vaatimuksista)

Levitettävien ravintorasvojen jaottelu

Rasvaa x %
tuotteessa

Margariinit rasvasta
< 3 % maitorasvaa

Seokset rasvasta
10-80 % maitorasvaa

Maitorasvat
100 % maitorasvaa

80 ≤ x < 90

Margariini

Rasvaseos

Voi

62 < x < 80

rasvalevite
x %

rasvaseoslevite x %

maitorasvalevite x %

60 ≤ x ≤ 62

Margariini 60

Rasvaseos 60

Voi 60

41 < x < 60

rasvalevite
x %

rasvaseoslevite x %

maitorasvalevite x %

39 ≤ x ≤ 40

Margariini 40

Rasvaseos 40

Voi 40

10 ≤ x < 39

rasvalevite
x %

rasvaseoslevite x %

maitorasvalevite x %

Öljyt

  • öljyt ovat 100 % rasvaa
  • yleisimmät kasviöljyt: soija-, auringonkukka-, rypsi-, maissi- ja oliiviöljy
  • kasviöljyt ovat joko puhdistettuja tai kylmäpuristettuja öljyjä
  • eläinkunnosta saatavia öljyjä: valaan-, hylkeen ja turskanöljy