AsiantuntijoilleAineistot
 
 
title

Öljykasveja

Öljykasvien siemenistä erotettavat kasviöljyt ovat merkittävin ja halvin ravintorasva maapallolla. Alla olevassa listassa on mainittu kasviöljyjen (13 kpl) ominaisuuksia ja rasvahappokoostumukset. Maailmanlaajuisesti tärkeimmät öljykasvit ovat:

  • soija
  • öljypalmu
  • oliivi
  • rypsi
  • auringonkukka
  • puuvilla
  • maapähkinä
  • kookospalmu
  • maissi

Muita öljykasveja ovat mm. sesam, Camelina Sativa, saflor ja öljypellava. Kasviöljyt ovat koostumukseltaan erilaisia. Osa sisältää enimmäkseen tyydyttynyttä rasvaa ja on huoneenlämpötilassa kiinteää esim. kookosrasva ja maapähkinärasva. Osa taas on juoksevia, öljymäisiä ja sisältää pääosin tyydyttämättömiä rasvoja, mutta näidenkin rasvahappokoostumuksessa on huomattavia eroja.

Rypsi ja rapsi

  • rypsiöljy takaa välttämättömien rasvahappojen, linoli- ja alfalinoleenihapon, saannin
  • tärkein margariinin raaka-aine ja eniten käytetty ruokaöljy sekä koti- että suurtalouksissa
  • noin 75 % käytetyistä ruokaöljystä on rypsiöljyä
  • siemenissä öljyä on 30-40 %
  • rypsi- ja rapsiöljyllä on sama rasvahappokoostumus; Suomessa puhutaan yleisesti vain rypsiöljystä

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

100

Tyydyttyneet

6

Kertatyydyttymättömät

60

Monityydyttymättömät

34

  linolihappo (=omega-6)

23

  alfalinoleenihappo (=omega-3)

11

E-vitamiini 25 mg/100g

Rypsin ja rapsin eroja

  • Rypsi ja rapsi ovat ainoat laajasti viljeltävät öljykasvit Suomessa. Niiden viljelyala vuonna 2004 on 82 000 ha.
  • Öljyn erottamisen jälkeen siemenistä jäljelle jäävä rypsirouhe käytetään rehuseosten proteiiniraaka-aineena.

Rypsi

Rapsi

Suku

Nauris

lanttu

Kukinnot

Kukat peittävät nuput

nuput kukkien yläpuolella

Viljelyala

Keski-Suomen korkeudelle

Etelä-Suomi (pidempi kasvuaika)

Auringonkukka

  • Siementen öljypitoisuus 40-50 %
  • tärkeimmät tuotantoalueet Etelä-Eurooppa ja USA
  • viljelyala Suomessa noin 200 ha, viljely etupäässä koriste- ja leikkokukkatarkoituksiin tai linnunsiemeniksi

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

100

Tyydyttyneet

12

Kertatyydyttymättömät

24

Monityydyttymättömät

64

  linolihappo

63,5

  alfalinoleenihappo

0,5

E-vitamiini 45 mg/100 g

Maissiöljy

  • neutraali maku
  • sopii salaatinkastikkeisiin
  • runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, erityisesti linolihappoa

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

100

Tyydyttyneet

12,7

Kertatyydyttymättömät

24,2

Monityydyttymättömät

58,7

  linolihappo

58,0

  alfalinoleenihappo

0,7

E-vitamiini 21,1 mg/100 g

Soijaöljy

  • papujen öljypitoisuus 15-20 %
  • soijaöljy on maailman eniten käytetty kasviöljy
  • suurimmat tuottajamaat: Brasilia, Argentiina ja USA

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

99,9

Tyydyttyneet

15,7

Kertatyydyttymättömät

21,2

Monityydyttymättömät

60,6

  linolihappo

52,7

  alfalinoleenihappo

7,5

E-vitamiini 17,3 mg/100 g

Oliivi

  • luumumarja, jossa hedelmälihan ja veden lisäksi on noin 20 % öljyä
  • öljy puristetaan sekä kasvin pehmeistä hedelmistä että siemenistä
  • noin 80 % maailman oliiviviljelmistä sijaitsee Välimeren ympäristössä

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

99,9

Tyydyttyneet

14,0

Kertatyydyttymättömät

69,7

Monityydyttymättömät

11,2

  linolihappo

10,5

  alfalinoleenihappo

0,7

E-vitamiini 12 mg/100 g

Öljypalmut

  • viljellään pääasiassa Malesiassa, Indonesiassa ja Brasiliassa
  • yksi öljypalmun kukinto voi kehittää jopa 2 000 luumunkokoista hedelmää vuosittain

Palmuöljy

  • puristettu öljypalmun hedelmämallosta
  • hedelmämalto sisältää 60-70 % öljyä
  • maailman toiseksi eniten käytetty kasviöljy

Tuotteet: palmuöljy ja palmuydinöljy, joita käytetään jonkin verran margariinin valmistukseen ja suurtalousöljynä

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

99,9

Tyydyttyneet

49,3

Kertatyydyttymättömät

37,0

Monityydyttymättömät

9,3

  linolihappo

9,1

  alfalinoleenihappo

0,2

E-vitamiini 21,8 mg/100 g


Palmuydinöljy

  • puristettu öljypalmun hedelmän ytimestä
  • siemenen öljypitoisuus 40-50 % öljyä

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

99,9

Tyydyttyneet

81,5

Kertatyydyttymättömät

11,4

Monityydyttymättömät

1,6

  linolihappo

1,6

  alfalinoleenihappo

0

E-vitamiini 3,8 mg/100 g

Pellavansiemenöljy

  • puristetaan öljypellavan siemenistä
  • hyvä sellaisenaan tai salaatinkastikkeissa, ei sovellu kuumennettaviin tuotteisiin
  • sisältää kasviöljyistä eniten omega-3-rasvahappoja eli alfalinoleenihappoa ALA:aa
  • viljelyala Suomessa noin 1300 ha

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

100

Tyydyttyneet

10

Kertatyydyttymättömät

17

Monityydyttymättömät

73

  linolihappo

14

  alfalinoleenihappo

59

E-vitamiini 11 mg/100 g

Camelinaöljy

  • puristettu Camelina Sativan (suom. ruistankio) siemenistä
  • siemenen öljypitoisuus 40-45 %
  • viljelyala Suomessa noin 2000 ha
  • sisältää runsaasti alfalinoleenihappoa

Rasvakoostumus (g/100 g)

Rasva

100

Tyydyttyneet

10

Kertatyydyttymättömät

31

Monityydyttymättömät

58

  linolihappo

15

  alfalinoleenihappo

39

E-vitamiini 7,6 mg/100 g

Maapähkinäöljy

  • viljellään Etelä-Amerikassa
  • kestää hyvin lämpöä
  • maku neutraali
  • käyttö friteeraukseen ja paistamiseen, salaatinkastikkeisiin

Rasvahappokoostumus g/100 g tuotetta

Rasva

100

Tyydyttyneet

16,9

Kertatyydyttymättömät

46,2

Monityydyttymättömät

32,0

  linolihappo

32,0

E-vitamiini 12,9 mg/100 g

Kookosöljy

  • saadan kookospähkinän mallosta eli koprasta
  • käytetään mm. margariinien ja suklaan valmistukseen sekä munkkien paistoon

Rasvahappokoostumus g/100 g tuotetta

Rasva

100

Tyydyttyneet

86,5

Kertatyydyttymättömät

2,8

Monityydyttymättömät

1,8

  linolihappo

1,8

E-vitamiini 0,28 mg/100 g

Safloriöljy

  • saadaan saflorin siemenistä
  • voimakas pähkinäinen maku
  • ei käytetä kuumennettaviin ruokiin
  • runsaasti tyydyttämättömiä rasvahappoja

Rasvahappokoostumus g/100 g tuotetta

Rasva

100

Tyydyttyneet

6,2

  palmitiinihappo (16:0)

4,3

  steariinihappo (18:0)

1,9

Kertatyydyttymättömät

14,4

Monityydyttymättömät

74,6

  linolihappo

74,6

E-vitamiini 34,4 mg/100 g

Seesamiöljy

  • puristetaan seesaminsiemenistä
  • käytetään Aasian maissa
  • maku muistuttaa paahdettujen hasselpähkinöiden makua
  • sopii salaatteihin, grillattuun ruokaan ja mausteeksi
  • kestää hyvin kuumennusta; korkeissa lämpötiloissa epämiellyttävä haju

Rasvahappokoostumus g/100 g tuotetta

Rasva

100

Tyydyttyneet

14,2

Kertatyydyttymättömät

39,7

Monityydyttymättömät

41,7

  linolihappo

41,3

alfalinoleenihappo

0,3

E-vitamiini 34,4 mg/100 g