AsiantuntijoilleAineistot
 
 
title

Useimpien öljykasvien siemenistä puristettu öljy on sellaisenaan tummaa ja voimakkaan makuista. Siksi siemenöljyt vaativat omat käsittelyvaiheensa.

Kasviöljyn valmistuksen vaiheet ovat seuraavat

  • siementen puhdistus, rikkominen, hiutalointi ja lämmitys
  • öljyn erottaminen puristamalla siemenistä
  • puristamisen jälkeen siemenmassaan jäävä öljy voidaan uuttaa
  • kasviöljyn puhdistus

Kasviöljyt puhdistetaan, jotta niistä saadaan ruokaöljyksi sopivia miedon makuisia ja hyvin säilyviä tuotteita.

Puhdistuksessa poistetaan vapaat rasvahapot, kirkastetaan väri ja poistetaan höyryttämällä mahdolliset vieraat haju- ja makuaineet. Kasviöljyn rasvahappokoostumus ja vitamiinipitoisuus säilyy puhdistuksessa muuttumattomana.

Kylmäpuristetut öljyt

  • öljy erotetaan siemenmassasta valuttamalla ja puristamalla ilman siemenien ulkoista lämmitystä
  • öljyjä ei yleensä puhdisteta
  • noin 1/3 öljystä jää siemeniin
  • maultaan voimakkaampia ja väriltään tummempia kuin puhdistetut öljyt
  • öljyjen kylmäpuristusta ei ole elintarvikelainsäädännössä määritelty muiden kuin oliiviöljyn kohdalla

Kylmäpuristetut öljyt soveltuvat salaatinkastikkeisiin.

Paistamiseen suositellaan puhdistettuja öljyjä, sillä ne kestävät paremmin kuumennusta.