AsiantuntijoilleAineistot
 
 
title

Margariinit ovat rasvattoman maidon, piimän tai veden ja rasvan seoksia, joiden rasvapitoisuus voi vaihdella 90 % ja 10 % välillä.

Rasvaosan valmistuksessa käytetään

  • rypsiöljyä (enimmäkseen)
  • auringonkukkaöljyä, pellavaöljyä ja Camelina-öljyä
  • pieni määrä kiinteitä kasvirasvoja (palmu- ja palmuydinöljyä, kookosrasvaa)

Rasvaosaan lisätään rasvaliukoiset ainesosat, kuten lesitiini sekä A- ja D-vitamiinit

Vesiosan muodostaa

  • rasvaton maito
  • piimä

Vesiosaan lisätään vesi ja vesiliukoiset aineet, kuten suola. Laktoosittomiin margariineihin maidon / piimän sijasta käytetään vettä.

Rasva- ja vesiosat sekoitetaan siten, että vesi pysyy pieninä pisaroina rasvassa. Seos jäähdytetään ja vaivataan suljetussa putkijäähdyttimessä ilmalta ja valolta suojattuna.

Lisäaineet

Margariineissa käytetään lisäaineita antamaan makua, parantamaan rakennetta ja varmistamaan säilyvyyttä.

  • makua täydentävät aromiaineet ja ruokasuola
  • emulgointiaineena käytetään soijapavuista erotettua lesitiiniä tai rasvoista erotettuja rasvahappojen mono- ja diglyseridejä
  • sopiva happamuus saadaan sitruunahapolla (luonnostaan mm. sitrushedelmissä), natriumsitraatilla tai natriumkarbonaatilla (ruokasooda)
  • kevytmargariinien säilyvyyttä parrannetaan kaliumsorbaatilla (luonnostaan mm. pihlajanmarjoissa ja lakoissa)