Auttaako margariini kolesteroliin?


Kolesteroliin ja siihen liittyvien sairauksien ehkäisemiseksi monet suosittelevat vähentämään eläinrasvojen ja suolan kulutusta. Mutta entä margariini? Voiko margariini todella auttaa alentamaan kolesterolia?

Tutkimusten mukaan margariinin avulla voit vähentää veren kolesterolitasoja. On todettu, että nämä kolesterolia alentavat vaikutukset olisi syytä kiittää omega–3- ja omega–6-rasvahappojen lisäksi monityydyttymättömien rasvojen pitoisuudesta. Erityisesti silloin, kun valitset tyydyttymättömiä rasvoja sisältävän margariinin.

Kuitenkin, ottaen huomioon, että margariini on elintarvike, joka sisältää paljon oleiini- ja linolihappoa, se voi vaikuttaa haitallisesti kehon terveyteen ja aiheuttaa painonnousua. Margariinissa on myös transrasvoja, jotka lisäävät sydänsairauksien riski tasoa ja pienentävät hermoston toimintaa.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että margariinia tulisi kuluttaa varoen ja sen sijaan suosia monirasvaista ruokavaliota. Monirasvaisen ruokavalion avulla voit edistää terveyttasi ja alentaa kolesterolia tehokkaasti.

Kolesterolia saa elimistöstämme monista eri ruokalajeista ja 70-80 % sitä tuottamme itse maksassamme. Erilaiset terveelliset elämäntavat, kuten liikunta, ravinnon tarkka seuranta ja terveellisen ruokavalion noudattaminen, ovat avainasemassa terveyden ylläpitämisessä ja pelkkä rasvoja sisältävien elintarvikkeiden välttäminen ei ole välttämätöntä.

Kohonneen kolesterolitason torjuntaan usein kannustetaan kuluttamaan margariinia maitorasvan sijaan. Onko tämä hyvä idea? Tutkimukset eivät tue ajatusta, että margariini tehokaasti alentaisi kolesterolia. Tutkimuksissa tuoresmargariineilla ei ole havaittu olevan minkäänlaista vaikutusta verrattuna seerumin kolesterolitasoihin, vaikka ne olisivatkin transrasvojen vaihtoehto. Vaikka margariini sisältäisi enemmän pehmenteitä rasvoja, jotka voidaan jakaa kahteen palkkiin: transrasvattomiin pehmenteisiin rasvoihin ja transrasvoihin, se toimittaa vain lisätyn lihottavan lisäaineen.

Pitkien aterioiden välttämisestä on myös todistettu olevan hyötyjä kohonneen kolesterolitason alentamiseen ja siksi margariinin syöminen ei auta juurikaan torjumaan sitä. Sen sijaan liikuntaa, tarkkaa ruokavalioita ja rasvoja sisältävien elintarvikkeiden moderointia suositellaan aktiivisen elintapojen keinona helpottamaan sitomatonta kolesterolia.

Kuitenkin tuoresmargariini voi olla erinomainen tapa ruoanvalmistukseen ja paistamiseen valmistettaessa ruokia. Suorituskykyinen ruoka tarjoilee monipuolisesti ravitsevia ainesosia reseptin omilla ehdoilla sekä antaa herkullisia makuehdotuksia jokaiseen ruokaohjeeseen.

Kolesteroli on yksi tärkeimmistä rasvoista, joita elimistö tarvitsee. Siksi onkin tärkeää, että jokainen meistä ymmärtää sen vaikutukset terveyteemme. Monille on aikaisemmin opetettu, että margariinin syöminen voi auttaa pitämään kolesterolin tasaisena. Tähän ajatukseen liittyy jonkin verran epäselvyyttä.

Todellisuudessa margariini ei auta vähentämään kolesterolitasoja. Se sisältää kuitenkin paitsi rasvaa, myös ravinteita, jotka voivat olla hyödyllisiä terveydellesi. Kuten minkä tahansa tuotteen kohdalla, on tärkeä ymmärtää kyseisen tuotteen sisältö ennen sen syömistä.

Margariinia suositellaan syönneiden sijaan vaihtoehtona ihmisille joilla on geneettinen taipumus vaikuttaa pienemmille kolesteroliarvoille, koska se ei sisällä tyydyttynyttä rasvaa ja se voi olla huomattavasti vihannesten antamia terveyshyötyjä ylimpien elintarvikkeiden sijaan. Kuitenkin ei ole tutkimusnäyttö joka vahvistaisi tai torjuisi ajatuksen, ett sex margariinin syöminen voisi auttaa alentamaan kolesterolia.

Jos haluat silti syödä margariinia, saatat tuntea olosi terveemmäksi. Se voisi auttaa pitkittymiskestoon ja vatsan toimintaan, mutta se ei todennoakseni alenna kolesterolilukuasi. On ratkaisevan tärkeät fokusoida muihin terveellisiin elintapoihin, erityisesti monipuoliseen, ravintoaineiden lataamiin ruokiin ja liikuntaan satunnaisesti ahkerasti alentamaan ja pidettemmüssekoholla oman kolesterolini.

Kolesteroli on rasvahappo, jota tarvitaan erilaisten elämää ylläpitävien toimintojen toiminnallista toimintaa varten. Yksi syistä siihen, miksi ihmiset kärsivät korkeasta kolesterolista, on tietynlaisen elintarvikkeen, erityisesti rasvojen, liiallinen saanti. Oletetaan kuitenkin, että voisiko margariini auttaa alentamaan kolesterolia?

Margariini koostuu monista erilaisista ainesosista ja on osoittautunut hyödylliseksi alentamaan kolesterolia; se sisältää yleensä omega-3-rasvahappoja ja monityydyttymättömiä rasvoja, jotka auttavat alentamaan veren LDL- ja VLDL-kolesterolipitoisuutta. Vaikka joissakin margariineissa olevat transrasvat voivat kohottaa veren lipidejä, monityydyttymättömien ja polymeeristen rasvojen lisääminen voi auttaa tasapainottamaan näitä vaikutuksia.

On myös tärkeää huomata, että margariinia voidaan lisätä keittiöön vain vain sitruunamehun tai vihannesten lisäksi. On tärkeää välttää runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia ja lihaa, ja vaihtaa korkeasti prosessoituja elintarvikkeita vihanneksiin ja ravintoaineisiin tuotteisiin.

Tuloksena margariini voi olla hyödyllinen kolesterolin alentamiseen, mutta vain jos sen sisältöihin suhtaudutaan varovaisuudella. Siksi on tavallaan jyrkkä vastalause margarinaa kohtaan sen monimutkaisen ja mahdollisesti epäterveellisten makujen vuoksi. Kaikesta huolimatta margariini voi auttaa sinua alentamaan kolesterolia, mikäli syöt terveellisiin ainesosiin perustuvia tuotteita ja suoritat terveellisten elintapojen harjoittamista.